· 

Internationale dag van het gehoor


Terwijl ik hier zit hoor ik auto’s langsrijden, de vaatwasser staat aan, ik hoor buiten gefluit van vogels, mijn getik aan de computer. Allemaal geluiden die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.


Ik vraag vandaag aandacht voor mensen die slechthorend of doof zijn. Deze dag is in 2007 in het leven geroepen om hier meer aandacht aan te vragen. Door de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) weten we dat ruim 360 miljoen mensen wereldwijd lijden aan gehoor problemen (bron uit 2018). 60% daarvan had voorkomen kunnen worden. Kijken we naar de bevolking in het algemeen, dan krijgt 10 tot 25 procent van de mensen minstens 1 keer in zijn leven te maken met oorsuizen door bv. het luisteren naar te luide muziek.  Bij 4 procent gaat dat oorsuizen niet meer over. Dus pas op je oren want je hebt er maar 2 en wees daar zuinig op. 


Kian is sinds zijn geboorte slechthorend. Hij heeft een verlies van 40-50 dB. Je kan het vergelijken met als je iemand hoort praten maar die eigenlijk continu fluistert. Zo hoort Kian een gesprek zonder gehoorapparaat. Nu heeft Kian ook meer beperkingen dus weten we sowieso niet echt wat hij dan begrijpt als hij het hoort maar hij reageert zeker op muziek en stemmen. En het verschil is zichtbaar als hij zijn gehoorapparaten draagt. Het is een wonder dat zulke dingen bestaan want zo kan Kian ook alle geluiden horen zoals wij die horen. Wees daarom zuinig op je oren want het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.

 

Dankbaar zijn als je gehoor goed is maar vraag ook om hulp als je niet goed hoort. Ga naar de huisarts of laat ze controleren bij een gehoorzaak. Het is niets om je voor te schamen. Als je het gesprek niet goed hoort, vraag of iemand het nogmaals wilt herhalen en naar je kijkt als die praat. Ik weet van mezelf dat ik snel kan “mompelen” en ik sprak laatst met een vrouw die doof is en ze vroeg me of ik duidelijker wilde articuleren en naar haar wilde kijken als we praatte. Het was fijn dat ze het aangaf want zo konden we een goed gesprek voeren.

 

Bij Kian op school praten alle juffen met gebaren tegen Kian. Ze praten ook in gesproken taal tegen hem maar bij alles hoort een gebaar. Dit is voor extra ondersteuning in de communicatie. Wij als ouders zijn druk bezig met gebaren leren. Gebaren gericht op Kian. Wij doen dit met onze handen samen met Kian. 4 handen gebaren noemen ze dit. Ik merk wel dat het ik gauw te snel praat en bij Kian moet ik rustig blijven praten. Rustig de activiteit starten en ook weer rustig afsluiten. Als ik te snel ga dan snapt hij het niet. Ik ben dit niet gewend dus het is enorm wennen om zo te “praten” met Kian. In het begin ging ik automatisch harder praten tegen Kian maar dat is niet nodig. Als hij zijn gehoorapparaten draagt hoort hij het goed dus is het belangrijk om rustig en duidelijk te praten. We hebben altijd geleerd dat we tegen Kian moeten blijven praten. Dat is vreemd in het begin want hij praat niet terug maar we merken dat hij steeds meer snapt nu en zou het soms lijken alsof hij ons hoort en snapt? Kian “praat” op zijn manier terug tegen ons. Hij gebruikt vooral zijn lichaam door iets te pakken of weg te schuiven of te schudden met zijn hoofd als hij het niet wilt. Het is nog niet met gebaren maar wie weet komt dit nog.

 

Op zo’n dag als vandaag denk ik even terug aan Kian als baby, de gehoortest van de consultatie bureau thuis die negatief was, de eerste bezoeken naar het audiologisch centrum in het ziekenhuis, het aanmeten van zijn eerst gehoorapparaten, de BERA testen die hij kreeg als baby, al die audiologische onderzoeken. Het zoeken naar een goede methode voor de communicatie, een goede school/ dagbesteding voor hem die hem daarin ondersteunt. Er komt veel op je af als je kind slechthorend is en dan hebben we het niet eens over de rest van Kian’s beperkingen.

Daarom vandaag een blog om hierover na te denken. Gehoor is voor vele vanzelfsprekend maar helaas is dat het niet. Het is in ieder geval iets waar we ons niet voor hoeven schamen. We moeten trots zijn op de technologie en de mogelijkheden waardoor mensen kunnen horen en meedoen met onze maatschappij.

 

Mocht je iemand tegen komen die gehoorapparaten draagt denk dan aan een paar dingen:

-        Praat rustig en mompel niet.

-        Praat duidelijk en kijk naar diegene als je praat.

-      Draai niet met je hoofd weg.


Verdiep je eventueel in een aantal basis gebaren en als je er echt niet uitkomt vraag diegene hoe je het hem of haar makkelijker kan maken zodat jullie wel een gesprek kunnen voeren. Maar vermijd diegene vooral niet en praat als een gewoon mens tegen hem/ haar.

 

Vergeet niet dat we allemaal mensen zijn met gevoelens en ook gelijk behandeld willen worden.

 

Liefs,

Shirin


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Saskia (dinsdag, 03 maart 2020 12:49)

    Mooie laatste zin!